top
botten
Thelma Nelly Agility Utstallning Merakt Bilder Blogg lankar

Hem :: Tricks

Här hittar du mera hjärngympa!
Sitta fint

När hunden lärt sig kommandot "sitt" kan man gärna gå ett steg längre och lära dom att sitta fint. Det finns några olika varianter på det här, en del vill att hunden ska lyfta på tassarna samtidigt, ungefär som "hands up", medans andra tycker det räcker med att vovven sitter fint på bakdelen med framtassarna i luften.

Börja med att sätta hunden ner. Ha sedan godis synligt i handen och för den över hundens huvud. Tänk på att inte göra det för högt, då kommer hunden att resa sig på bakbenen för att nå godiset. Det krävs lite balans för att sitta upprätt själv och för vissa hundar, särskilt unga hundar, kan det vara svårt att klara det själv i början. Om hunden har svårt för att sitta upprätt kan det hjälpa om du sätter dig ner och låter den stödja sina framtassar mot din arm, detta tränar du lätt bort allt eftersom hundens balans förbättras. Så fort hunden lyfter framtassarna från golvet belönar du! Allt eftersom den blir duktigare kräver du lite mer innan den får belöningen och till slut kommer den att kunna sitta helt stilla och vänta på sin godbit!

När hunden vet vad handrörelsen innebär och sätter sig fint är det dags att sätt ett kommando på rörelsen. Välj vad som passar och låt nu bara hunden få belöningen när den sätter sig fint på kommandot. Sätter den sig utan att att du sagt ordet uteblir godiset. På så sätt kommer hunden att börja lyssna efter vad du säger och lära sig vad övningen heter. Allt eftersom den blir duktigare kan du använda handrörelsen mindre och mindre och bara säga "sitt fint" eller vad du nu valt som kommando.


Thelma sitter fint!


High Five!

"Vacker tass" är ett av dom vanligaste hundtricken och väldigt lätt och roligt att variera. Man kan göra det till "vinka" eller "high five" och man kan kalla det för allt möjligt roligt.

Sätt hunden ner. Håll en godis framför hunden. Målet till en början är bara att få hunden att lyfta på sin tass. Bästa stället att hålla godiset för att få den att lyfta tassen varierar lite från hund till hund. För en del fungerar det att hålla det högt,andra lågt. Ibland kan stänga handen för att på så sätt göra hunden nyfiken! Vilket metod som behövs för din vovve får du känna av. Glöm inte att berömma så snart den gör rätt!

När hunden lärt sig att om den lyfter på tassen så får den en godbit kan du börja säga kommandot. Som tidigare gäller det att hunden får belöning när den utför det efter du sagt kommandot, inte annars.

När den kan kommandot och lyfter tassen tillräckligt högt lägger du till din egen hand. Håll upp den handen som du inte har godiset i. När du ger kommandot brukar många hundar nudda vid din hand helt enkelt för att avlasta sig. Så snart den gör det belönar du! Sedan är det bara att finslipa tills det ser ut precis som du tänkt dig!


High five!

 
Vid inlärning av alla typer av tricks är det viktigt att komma ihåg några saker...

 • Undvik ordet "nej". Om hunden gör fel, ignorera det och låt den själv utforska vad som gör att den får belöningen. Att ideligen säga nej till hunden gör att den blir förvirrad och tappar lusten till att lära sig nya tricks med dig.


 • När hunden gör rätt, belöna rikligt!


 • Använda gärna klicker som hjälpmedel vid inlärningen! Om du är osäker på hur du ska änvända den finns gott om bra litteratur och hemsidor till hjälp! Några tips finns på länksidan.


 • Tjata inte på allt för länge med samma tricks, det tröttar bara ut både dig och hunden.


 • Ta pauser! Särskilt en ung hund har svårt att koncentrera sig allt för långa stunder. Om du märker att hunden börjar tröttna, byt till ett trick den redan kan, beröm sedan mycket när den klarar det och avsluta.


 • Du kan lära din hund allt från att städa upp sina leksaker till att sjunga eller bära in posten, enbart fantasin stoppar!


 • Vissa lär sig fortare, andra långsammare... Tänk på att det ska vara kul, både för dig och hunden! • Tänk på att inte överaktivera din hund i början utan lek med måtta.
  Lycka till!!
   


  Här hittar du mera hjärngympa!

  Allt på sidan är © Elisabeth Rydell 2004-2013